4 Şubat 2015 Çarşamba

Lagos'ta İlk Camii


Sultan II. Abdülhamit dönemi özellikle incelenmesi gereken bir dönem, imparatorluğun son elli yılını anlamak için bilhassa incelenmesi gerekir. Bizim tarih öğretimimiz, öylesine yerel ve günümüzü anlamaktan uzak ki... Urartular, İyonyalılar ile geçen yıllara rağmen sözü edilmeyen Roma imparatorluğu, sanki pek önemli değilmiş gibi atlanan Avrupa ve sömürgecilik tarihi, tüm bunların ötesinde bilinmesi gereken İmparatorluğun son yüzyılı... Günümüzün anlaşılması için özellikle yakın dönem tarihinin öğrenmesi gerekmektedir.

Sultan II. Abdülhamit, emperyalist saldırıların zirveye çıktığı bir dönemde, Devletin başına geçmiş, 93 harbi ile Ruslar, Yeşilköy önlerine gelmiş.Buna rağmen Sultan, özellikle diplomatik girişimlerde bulunarak bu hezimeti hafifletmiştir. Sultan Abdülhamit dönemi, 93 Harbi sonrası savaşsız geçen ve sorunların diplomatik olarak halledilmeye çalıştığı, İmparatorluğun eğitime önem verdiği ve Sultan'ın halifeliği etkin bir biçimde kullandığı dönemdir.
Her ne kadar bazıları bir karış toprak vermedik dese de, kendisinden sonra gelen İttihat ve Terakki Cemiye'nin kısa sürede imparatorluğu paramparça edip, ülkeyi kesintisiz savaşlara sokması, Sultan Abdülhamit'in başarılı olduğunu göstermektedir. Buna rağmen Abdülhamit dönemi toprak kayıplarının yaşandığı fakat imparatorluğun önemli topraklarının korunduğu bir dönemdir.

Abdülhamit döneminde bir çok Müslüman topluluk ve devlet ile temas kurulmuştur. Bunlardan biri de Nijerya'nın başkenti Lagos'ta camii kurmak isteyen Mohammed Shitta'ya bey ünvanı vermiş, Osmanlı temsilcisi Quilliam, Mohammed Shitta Bey'e ayrıca görev sancağı, kılıç ve mecidiye nişanı verilmiştir. Lagos Müslümanlarının Seriki Müslümin'i göreve başlamıştır. Ünvan aile tarafından Shitta Bey'in ölümünden sonra da kullanılmıştır. Brezilyalı Mimar Senor Joao Baptista Da Costa tarafından inşaa edilen camii günümüzde hala kullanılmaktadır.


Kaynaklar:
Küreselleşme Sürecinde Afrika ve Türkiye-Afrika İlişkileri,Numan Hazar, s137
Religious Encounter and the Making of the Yoruba, John David Yeadon Peel, s371,
Lagos: A Cultural and Literary History,  Kaye Whitema
http://itkworld.com/listing/shitta-bey-mosque-in-lagos-nigeria-by-itkworld.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder